Home » , , » Υπέρογκες οι επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία

Υπέρογκες οι επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία

Written By Αόρατος on 1 Φεβρουαρίου 2013 | 10:19 π.μ.

Τεράστιες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να προκαλέσει ο σχεδιαζόμενος νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα, γεγονός το οποίο προκαλεί τις αντιδράσεις φορέων της αγοράς, αλλά και κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων.
Ο νέος ενιαίος φόρος επί των ακινήτων θα επιβαρύνει όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο ή αγροτεμάχιο που κατέχουν, εντός και εκτός σχεδίου, και το Δημόσιο αναμένει έσοδα σε ετήσια βάση περί τα 3 δισ. ευρώ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο «λογαριασμός» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι και φέτος πολύ βαρύς, αφού, εκτός από το ΦΠΑ του 2010, θα πρέπει να πληρώσουν:


 * Μέχρι το Μάιο, το ειδικό τέλος που επιβάλλεται στα ακίνητα και καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για το 2012. Από το δεύτερο εξάμηνο, το εν λόγω τέλος θα καταργηθεί, αφού θα θεσπιστεί ο ενιαίος φόρος επί των ακινήτων, ο οποίος θα περιλαμβάνει και το «χαράτσι» και το ΦΑΠ.

 * Από το Μάρτιο, θα αρχίσουν να εξοφλούν το ΦΑΠ του 2011, σε τρεις δόσεις, Μάρτιο - Απρίλιο - Μάιο, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι το 2011 είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ

 * Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο, θα πρέπει να εξοφλήσουν το ΦΑΠ του 2012, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ.

 * Από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει να πληρώνεται και ο νέος ενιαίος φόρος επί των ακινήτων.

 Την ίδια ώρα, πιέσεις στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία άσκησαν, χθες, βουλευτές της ΝΔ, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα επιφέρει αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, μιλώντας, χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να αναμένει η κυβέρνηση ότι θα επιτύχει δημοσιονομική εξυγίανση χάρη στους φόρους στα ακίνητα. «Είναι κακή και λάθος πολιτική. Δεν θα φέρει έσοδα», ξεκαθάρισε.

 Νωρίτερα, ο βουλευτής του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε παράλογο να συσσωρεύονται σε μια χρονιά, ήτοι στο 2013, πέντε φόροι παλαιότερων ετών (φόρος ακίνητης περιουσίας του 2010, 2011 και 2012, το ειδικό τέλος ακινήτων και ο νέος σχεδιαζόμενος φόρος).

 «Αν προσθέσετε σε όλους αυτούς τους φόρους και τα δημοτικά τέλη και το φόρο των ενοικίων, τότε θα διαπιστώσουμε γιατί πολλοί πολίτες έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεών τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι το 2013 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως το «έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας» των πολιτών.

 Επισημαίνεται ότι ο νέος φόρος δεν έχει έκτακτο, αλλά μόνιμο χαρακτήρα, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα θέσπισης ή μη αφορολογήτου ορίου, αφού τα σενάρια που εξετάζονται, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», είναι τα εξής:

 * το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας ή

 * το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 100.000 ευρώ

 * Ανάλογα φυσικά με το ύψος του αφορολογήτου ορίου η νέα κλίμακα, για τα φυσικά πρόσωπα, θα έχει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,05% εφόσον το αφορολόγητο οριστεί στις 50.000 ευρώ, ή από 0,1%, εάν οριστεί στις 100.000 ευρώ, και θα φθάνουν πάντα σε συνάρτηση με το αφορολόγητο όριο μέχρι 1,5% ή 2%, για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.500.000 ή 4.000.000 ευρώ.

 * Για τα νομικά πρόσωπα, εξετάζεται η φορολόγηση των ακινήτων με τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,4%, χωρίς τον υπολογισμό αφορολογήτου ορίου, ενώ οι χαμηλοί συντελεστές θα εφαρμόζονται για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και τα γήπεδα των ξενοδοχειακών μονάδων.

 * Στο τραπέζι εξάλλου παραμένει, καθώς η είσπραξη των 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση δεν προκύπτει, από τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς, η πρόταση να μη θεσπιστεί αφορολόγητο όριο και ο νέος φόρος να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτου.

 Αγνωστος εξάλλου παραμένει, ακόμη, ο τρόπος υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, όπου οι σημερινοί τέσσερις συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αναφοράς οδηγούν στις περισσότερες περιπτώσεις σε υπέρμετρες αντικειμενικές αξίες, ιδίως για καλλιεργήσιμες εκτάσεις εντός της Αττικής, οπότε αντίστοιχα οι επιβαρύνσεις θα είναι εξοντωτικές.

 Ετσι, στο υπουργείο επεξεργάζονται προτάσεις συγκράτησης των αντικειμενικών τιμών των αγροτεμαχίων, επί των οποίων θα επιβάλλεται ο ενιαίος φόρος και μελετούν ήδη όπως η φορολογητέα αξία επί της οποίας θα επιβληθεί ο νέος φόρος υπολογίζεται στην τιμή βάσης με συντελεστές προσαύξησης που δεν θα ξεπερνούν το 20%, ούτως ώστε, σε κάθε περίπτωση, η φορολογητέα αξία να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της τιμής βάσης του αγροτεμαχίου.

 Οσον αφορά στον ενιαίο φόρο επί των ακινήτων, όλα τα ανοιχτά θέματα αναμένεται να κλείσουν κατά τη σημερινή σύσκεψη των μελών της διακομματικής επιτροπής, στην οποία μετέχουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης και προεδρεύει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης.

Προτάσεις υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες

 Συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας απέστειλε χθες προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, καθώς και τον πρόεδρο και τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής Φορολογίας Ακινήτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

 Στη συγκεκριμένη επιστολή, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, αφού τονίζει ότι, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η αστική ιδιοκτησία, αδυνατεί μόνη της να σηκώσει το βάρος του δημοσιονομικού στόχου της είσπραξης των 3,2 δισ. ευρώ ετησίως από φόρο ακίνητης περιουσίας, προτείνει τα ακόλουθα:

 Οσον αφορά τη φορολογία ακίνητης περιουσίας θα πρέπει στη φορολογητέα ύλη να συμπεριληφθεί κάθε είδος περιουσίας γενικά και χωρίς εξαιρέσεις, εξορθολογώντας και προσαρμόζοντας στα σημερινά δεδομένα το σύστημα αντικειμενικών αξιών. Ακόμα, θα πρέπει να αυξηθεί το μη βεβαιούμενο ποσό φόρου ΦΑΠ από 27 ευρώ σε 50 ευρώ με αρχικό συντελεστή 1‰.

 Επίσης, να καθιερωθεί φορολογική κλίμακα το πολύ όμοια με εκείνη του 2009 (ΕΤΑΚ + έκτακτη εισφορά) για μια τριετία.

 Για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να μειωθούν με υπουργική απόφαση κατά 40% οι τιμές ζώνης, να μειωθούν κατά 50% όλοι οι συντελεστές εμπορικότητας και να αυξηθούν κατά 20% οι μειωτικοί συντελεστές παλαιότητας των απαξιωμένων παλαιών κτηρίων. Ακόμα, ζητά να απαλλαγούν πλήρως, άλλως να μειωθεί κατά 50% η φορολογητέα αξία στα ξενοίκιαστα υπέρ διετίας ακίνητα (αυτόματη διασταύρωση με το Ε2), στα κάθε είδους δεσμευμένα ακίνητα, καθώς και στον μη πραγματοποιήσιμο συντελεστή δόμησης.

 Οσον αφορά τα εκτός σχεδίου ακίνητα, προτείνει στο Ε9 του ΦΑΠ 2013 να προστεθούν επιλογές «χέρσο/ακαλλιέργητο», «βραχώδες/επικλινές» και «ανεντόπιστο» με μειωτικούς συντελεστές για τα αντίστοιχα άνευ ουσιαστικής αξίας γεωτεμάχια. Οσον αφορά την είσπραξη φόρου ακίνητης περιουσίας, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να ισχύσει έκπτωση 10% για εφάπαξ εξόφληση.

Προσδοκίες για έσοδα 3 δισ. ευρώ

Από το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισρέει στα δημόσια ταμεία κάθε χρόνο ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά για το τρέχον έτος λόγω και της επιβολής των άλλων φόρων υπολογίζει ότι θα εισπράξει περί τα 2 δισ. ευρώ.


 Είναι αξιοσημείωτο ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχουν κάνει τα στελέχη του υπουργείου, το ανωτέρω ποσό θα καλυφθεί κατά 500 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια, 500 εκατ. ευρώ από ακίνητα νομικών προσώπων (από 280 εκατ. ευρώ που απέδιδε ο ΦΑΠ) και 1 δισ. ευρώ από ακίνητα, πλην αγροτεμαχίων, των φυσικών προσώπων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS