Home » , , » ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Written By Αόρατος on 20 Φεβρουαρίου 2013 | 11:24 π.μ.


«……..μοναδική ευκαιρία για απαντήσεις»

Το άρθρο μου στις 20/12/2012,  που αφορούσε στα κληροδοτήματα του Δήμου Σερρών, κακώς θεωρήθηκε από μέρους μου, ως το τελικό στάδιο μιας προσπάθειας που είχε αφετηρία το Μάρτιο του 2009. Η απάντηση του Δήμου Σερρών στην υπ’ αρ. 2824/17-1-2013 αίτηση μου, αν και αποτελεί φιλότιμο πόνημα του συντάκτη της, γεννά πολλαπλά ερωτηματικά.
 Ενώ «δίνει» με μεγάλη ευκολία τον μισθωτή του καταστήματος επί της οδού Μεραρχίας, και αναφέρονται οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η δημοτική αρχή, για την διευθέτηση της υπόθεσης, δεν δίνεται καμία πληροφορία όσο αφορά στο ακίνητο επί της οδού Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα το μόνο που αναφέρεται είναι το γεγονός ότι από τον Ιούνιο του 2003 παραμένει κενό. Ενδεικτική είναι η αναφορά ότι τα μισθώματα που οφείλονται από την διαχείριση του καταστήματος, ανέρχονται στο 50% του συνολικού ποσού που έχει αποφέρει η επί σαράντα (40) έτη αξιοποίηση του ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΝΑΚΗ.
Από τα ποσά που απέφερε η διαχείριση του κληροδοτήματος, και που εντέχνως δεν δημοσιοποιεί η Δημοτική Αρχή, συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι έχοντες την διαχείριση αποδείχτηκαν στην καλύτερη των περιπτώσεων επιλήσμονες και ανάξιοι.
Η Δημοτική αρχή το μόνο που έχει να πράξει είναι να δώσει στην δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία, που να πληροφορούν τους Σερραίους πολίτες, για το ποιοι και με ποιο αντίτιμο ανέλαβαν το έργο της εκμετάλλευσης των ακινήτων του κληροδοτήματος. Επίσης θα πρέπει  να παρουσιασθεί το σκεπτικό βάσει του οποίου, επί σαράντα συναπτά έτη, οι έχοντες εμπλοκή στο θέμα, προέβησαν σε μισθώσεις των ακινήτων, όταν η διαθήκη άλλως όριζε.
Όντως η έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Σερρών, αλλά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών έχει στα χέρια του αντίγραφο αυτής. Η εισαγγελέας θα πράξει το καθήκον της. Άλλωστε είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι έχει κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Επομένως αποτελεί μοναδική ευκαιρία στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, να παρίστανται και όλοι όσοι διετέλεσαν μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα 2000 – 2012.
Όσο αφορά το ακίνητο της οδού Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, αυτό που προς το παρόν έχω να αναφέρω και να πληροφορήσω τα αξιότιμα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κατά το χρονικό διάστημα 1978 – 2012, είναι το γεγονός ότι όλοι οι Σερραίοι είναι «επώνυμοι», και θα επιθυμούσαν να το εκμεταλλευτούν προς όφελος τους, αρκεί να τους δινόταν η ευκαιρία.
Το έγγραφο της Διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων με αρ. 5299/22-1-20132, που αποστέλλεται στην Εθνική Τράπεζα και στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Σερρών, αποτελεί καταπέλτη για τους εμπλεκόμενους, και εγείρει σωρεία ερωτημάτων. Αναφέρεται σε παντελή έλλειψη παραστατικών εσόδων και δαπανών, σε παράνομη εκχώρηση του λειτουργήματος της μερικής διαχείρισης από την ΕΤΕ στο Δήμο Σερρών, καθώς και σε πειθαρχικές/διοικητικές κυρώσεις, καθώς και σε καταλογισμό όλων των διαφυγουσών εισπράξεων και όλων των παρανόμων δαπανών, προς αποκατάσταση της επελθούσης ζημίας. 




Εκείνο που προκαλεί ερωτηματικά είναι το ερώτημα μετά από έρευνα, για την ύπαρξη και άλλων ακινήτων στην  περιγραφόμενη κληρονομιά, που προφανώς δεν αποδέχθηκε ο Δήμος.
Εν κατακλείδι σαφώς θα πρέπει να διαχωριστεί το ποινικό από το ηθικό σκέλος του ζητήματος, και για το δεύτερο να δώσει δημόσια απαντήσεις η Δημοτική Αρχή, αφού ενημερώσει διεξοδικά τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για το ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ( ακόμα μιας περίπτωσης αδιαφανούς διαχείρισης), στο οποίο θα επανέλθουμε, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος μετά τον θάνατο του Δικηγόρου Πεταλωτή, εκτελεί χρέη διαχειριστή.
Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο μια περιουσία αποψιλώνεται από την αξία της, όταν από ιδιωτική μετατρέπεται σε δημόσια.
Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει με τις ενέργειές του να σβήσει το χαρακτηρισμό «ανάξιοι επίγονοι» από τις σελίδες της ιστορίας των κληροδοτημάτων του Δήμου.


ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS