Home » , , » ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ: «ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 2000 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ»

ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ: «ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 2000 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ»

Written By Αόρατος on 19 Φεβρουαρίου 2013 | 10:50 π.μ.

“Πρέπει να λειτουργήσει η δικαιοσύνη γιατί στον πόλεμο της διαφθοράς τελικός κριτής είναι η δικαιοσύνη και χωρίς καλή λειτουργία της δικαιοσύνης δεν πρόκειται να έχουμε καλά αποτελέσματα”, σημείωσε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ.
Ο κ. Ρακιτζής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι 8 χρόνια που είναι σε αυτή τη θέση έχει στείλει στη δικαιοσύνη 2000 υποθέσεις εκ των οποίων όμως δεν έχει τελεσιδικήσει ούτε μία, ενώ απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες σχολίασε ότι αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να σχεδιάσει κάποιος επένδυση στη χώρα μας καθώς η δικαιοσύνη μας αποδίδεται σε επτά στάδια για την ολοκλήρωση των οποίων απαιτούνται περίπου 10 χρόνια.

Απέδωσε μεγάλο μέρος ευθυνών για τις καθυστερήσεις, τις κωλυσιεργίες, τις αρρυθμίες και τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης στην κακή άσκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη δράση συνδικαλιστικών κύκλων.


Ακόμη, σημείωσε την σημασία της ενεργοποίησης των ίδιων των πολιτών για την πάταξη της παραοικονομίας και σχετικά με τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ανέφερε ότι καλό θα είναι αν εστιαστούμε πρώτα στην απομάκρυνση όλων των επίορκων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι για τη χώρα μας, ειδικά σήμερα, η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί ζήτημα επιβίωσης. Κι αυτό για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, γιατί σε μια περίοδο όπου το κράτος περικόπτει μισθούς και συντάξεις, για να εξοικονομήσει περίπου 6,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013 – 2014, ενώ παράλληλα οι φορολογούμενοι πληρώνουν το δυσβάσταχτο “χαράτσι” στα ακίνητα, για να συγκεντρώσει το κράτος έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ισοδυναμεί με έγκλημα το να αδιαφορούμε μπροστά σε ένα πρόβλημα που στοιχίζει στη χώρα μας 20 δισ. ευρώ το χρόνο.

Μάλιστα ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με στοιχεία που ο κ. Ρακιτζής παρουσίασε πρόσφατα, εάν μπορούσαμε να εξαλείψουμε το κόστος της διαφθοράς και το κόστος της γραφειοκρατίας (που ανέρχεται σε περίπου 14 δισ. ευρώ το χρόνο), το πρόβλημα του δημοσίου χρέους δεν θα υπήρχε.

Ο δεύτερος λόγος αφορά την ανάγκη αναβάθμισης της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Στην ετήσια κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2012, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 94η θέση, μαζί με χώρες όπως η Σενεγάλη, η Κολομβία, η Ινδία και το Μπενίν.

Ακόμη σημείωσε ότι, από την πλευρά του κράτους, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμηθούν οι ρίζες του προβλήματος: η πολυνομία και η ασάφεια στους νόμους, η υπερβολική παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, η γραφειοκρατία, η ελλιπής αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η κουλτούρα της ατιμωρησίας.

“Η μισθολογική εξαθλίωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα είναι ένας παράγοντας που επιδεινώνει το πρόβλημα, ωθώντας στη συναλλαγή ακόμα και τους πιο ακέραιους λειτουργούς” σχολίασε ο κ. Μίχαλος.

“Από την πλευρά των επιχειρήσεων οι φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας οφείλουν να συμβάλουν στην εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας διαφάνειας” είπε ο κ. Μίχαλος.

πηγή:  news247.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS