Home » , , » ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ «ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ» ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο Μ.ΝΤΡΑΓΚΙ

ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ «ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ» ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο Μ.ΝΤΡΑΓΚΙ

Written By Αόρατος on 19 Φεβρουαρίου 2013 | 10:49 π.μ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η αξιολόγηση των πραγμάτων την οποία κάναμε για την κατάσταση της Ελλάδας», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραδοχή του ΔΝΤ για λανθασμένες προβλέψεις, που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει πλήρως να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα» υπογράμμισε ο Ντράγκι, προσθέτοντας -στην γραμμή Ρεν- ότι για τη βαθιά ύφεση ευθύνεται το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος, αλλά και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος. Άλλωστε, τονίζει, με την επικαιροποίηση του προγράμματος τον Ιανουάριο, αυτό ανταποκρίνεται.

Ειδικότερα, ο κ. Χουντής ζήτησε την τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ.Ντράγκι για το θέμα των πολλαπλασιαστών, σε συζήτηση που έγινε την Δευτέρα στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην παρέμβασή του απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ, αφού τόνισε ότι «ασφαλώς παρακολουθείτε κ. Πρόεδρε την συζήτηση που άνοιξε μετά από δηλώσεις κορυφαίων οικονομολόγων του ΔΝΤ, ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ήταν λάθος, γιατί βασίστηκε σε λανθασμένους υπολογισμούς, στον λεγόμενο πολλαπλασιαστή» και ότι «προχθές ο κ. Ρεν κοινοποίησε στους Υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, και σε σας, επιστολή όπου λέει ότι αυτή η υπόθεση με τους πολλαπλασιαστές έχει περιορισμένη επίπτωση και συνεπώς η συζήτηση πρέπει να σταματήσει» πρόσθεσε ότι «φυσικά τα αποτελέσματα μιας τέτοιας «λάθος» επιλογής πολλαπλασιαστών δεν θα τα απαριθμήσω τα γνωρίζετε».

«Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ είναι το μοναδικό μέλος της Τρόικα, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί στη συζήτηση για τους πολλαπλασιαστές, διαθέτει η ΕΚΤ, την τεχνογνωσία, ή την έχετε εκχωρήσει στο ΔΝΤ, να απαντήσετε αν αυτές οι μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές είναι σωστές ή λάθος;» ρώτησε ο κ. Χουντής τον Μ.Ντράγκι.

Η απάντηση Ντράγκι

Ο κ. Ντράγκι απάντησε τα εξής:

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Όλι Ρεν και την Κριστίν Λαγκάρντ στα όσα είπαν. Πολλές συζητήσεις έγιναν για κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να είχε αξιολογηθεί με απόλυτη βεβαιότητα, εκ προοιμίου.»

» Και θα ήθελα να σας αναγνώσω το εξής παράθεμα, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι οι κυριότεροι λόγοι για την μεγαλύτερη ύφεση δεν βρίσκονται στους πολλαπλασιαστές, αλλά στην φύση αυτού του προγράμματος και σε κάποιες καθυστερήσεις υλοποίησης του προγράμματος που περιόρισαν την αποτελεσματικότητα, και σε σχέση με το 15% του ΑΕΠ το 2009, υπήρξε απώλεια της αγοράς και υπήρξε μεγάλη ανάγκη δημοσιονομικών προσαρμογών.»

» Σαν συνέπεια όλων αυτών μειώθηκε το πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής και παρατάθηκε το χρονικό πλαίσιο κατά δύο έτη.»

»Οι πιστωτές διευκόλυναν την Ελλάδα, παρέχοντας αυτή τη διευκόλυνση.»

» Πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα ανταποκρίνεται με την επικαιροποίηση της οποίας έτυχε, ήδη τον Ιανουάριο. Νομίζω ότι αυτό απαντά πλήρως το ερώτημά σας.»

» Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να τα αναθεωρήσουμε όλα αυτά ακόμα και το πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.»

» Το κλειδί για την επίλυση της κρίσης εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας και προσβλέπουμε στο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πλήρως να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα στην υλοποίησή του. Αυτό νομίζω εξαντλεί το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.»

«Υπήρξε μια έντονη και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και μεταξύ των οικονομολόγων και των στελεχών και στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ για να εξεταστεί πλήρως και εξαντλητικά το θέμα των πολλαπλασιαστών και να υπάρξει μια τελική συμφωνία. Γι’ αυτό το θέμα τώρα, σε αυτή την συζήτηση δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η αξιολόγηση των πραγμάτων την οποία κάναμε για την κατάσταση της Ελλάδας» κατέληξε ο Ντράγκι.

πηγή:  Newsroom ΔΟΛ
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS