Home » , , , » Ο άνθρωπος που ζητάει αιματηρές θυσίες από τους Ισπανούς στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Ο άνθρωπος που ζητάει αιματηρές θυσίες από τους Ισπανούς στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Written By Αόρατος on 3 Φεβρουαρίου 2013 | 9:41 π.μ.

Τι χειρότερο μπορεί να περιμένει ένας πρωθυπουργός, που δέχεται τα βέλη της κοινωνικής δυσαρέσκειας, εξαιτίας των σκληρών πολιτικών λιτότητας που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα του, σε ένα υφεσιακό περιβάλλον με καλπάζουσα ανεργία; Μα φυσικά την εμφάνιση ενός σκανδάλου μεγατόνων, που αφορά μυστικές πληρωμές του ιδίου και των προκατόχων του.
Ασφυκτιούν πλέον ο Μαριάνο Ραχόι και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular) της Ισπανίας, μετά την αποκάλυψη-βόμβα της εφημερίδας El Pais, την περασμένη Τετάρτη, περί «μαύρου χρήματος» στον ισπανό πρωθυπουργό και άλλα ηγετικά στελέχη του PP.
Σύμφωνα με την εφημερίδα -η οποία ξεπούλησε και είναι δυσεύρετη- ηγετικά στελέχη του, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Ραχόι, λάμβαναν μυστικές πληρωμές επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Τα ποσά αυτά προέρχονταν από επιχειρηματίες (κατασκευαστικές εταιρείες συνήθως), σύμφωνα με τα «τεφτέρια» τω πρώην ταμίων του κόμματος, Αλβάρο Λαπουέρτα και Λουίς Μπάρθενας. Ο Ραχόι εμφανίζεται να λαμβάνει επί 11 χρόνια, ετησίως το ποσό των 25.200 ευρώ.

Στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο της ηγεσίας του κόμματος, ο Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε κατηγορηματικά τα περί «μαύρου χρήματος», εκφράζοντας τη βούλησή του να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις. Ο ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η υπόθεση δεν θα αποσπάσει την προσοχή μας από το να διαχειριστούμε την κρίση». Ο Ραχόι είπε ακόμα ότι δεν αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική «για να βγάλει λεφτά». Είπε μάλιστα ότι με την ενασχόληση του αυτή «έχασε λεφτά» αλλά διαπίστωσε ότι «τα χρήματα δεν είναι το παν».

Η αποκάλυψη αυτή αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης, με το μέλλον της να μην εμφανίζεται καθόλου ασφαλές. Ήδη περίπου 750.000 ισπανοί πολίτες έχουν υπογράψει διαδικτυακά υπέρ της παραίτησης Ραχόι, σε διάστημα μόλις μιάμισης μέρας, στην ιστοσελίδα change.org έπειτα από πρωτοβουλία του Πάμπλο Γκαγιέγκο Γκαρσία. Στόχος του εγχειρήματος είναι να συγκεντρωθούν ένα εκατομμύριο υπογραφές, ζητώντας την παραίτηση του ισπανού πρωθυπουργού και την προκήρυξη εκλογών. «Σταματήστε τους από το να λερώνουν το όνομα της Ισπανίας. Κουραστήκαμε να βλέπουμε την παρακμή και κατάρρευση μιας δημοκρατίας που κλάπηκε από τους πολίτες, από πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ που διχάζουν τη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά στο κάλεσμα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή αλλά και χθες, Σάββατο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος απαιτώντας την παραίτηση του Ραχόι.

Οι Ισπανοί μετά την κυβέρνηση Θαπατέρο που οδήγησε τη χώρα σε βαθιά κρίση με τη φούσκα της αγοράς ακινήτων, βλέπουν αν προδίδονται εκ νέου. Είναι απολύτως φυσιολογική η αντίδραση των δοκιμαζόμενων πολιτών, την ώρα που η ανεργία «σαρώνει» και οι περικοπές διαδέχονται η μία την άλλη. Μαθαίνουν για πακτωλό χρημάτων του λάμβανε μυστικά ο άνθρωπος που τους υποχρεώνει να κάνουν θυσίες.

Μπορεί η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος να μην κινδυνεύσει τελικά, αφού διαθέτει την πλειοψηφία στη βουλή. Ο Μαριάνο Ραχόι, όμως, υπέστη μία μεγάλη ήττα: Έχασε παντελώς την εμπιστοσύνη των Ισπανών. Μία εμπιστοσύνη που χρειαζόταν για να συνεχίσει να προωθεί ανώδυνα την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί. Πλέον ο δρόμος είναι ιδιαίτερα δύσβατος για τον 58χρονο πολιτικό από τη Γαλικία.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS