Home » » Οι «οντισιόν» των υπουργών στο Μαξίμου

Οι «οντισιόν» των υπουργών στο Μαξίμου

Written By Αόρατος on 18 Φεβρουαρίου 2013 | 10:43 π.μ.

AΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ «ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ»

Το περασμένο διάστημα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε περιορισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί και μερικοί υφυπουργοί θα έχαναν τη θέση τους και ορισμένες εσωτερικές μετακινήσεις θα ολοκλήρωναν την απόπειρα να καλυφθούν τα κενά που ο ίδιος είχε διαπιστώσει στην κυβερνητική λειτουργία.
  Εκείνες οι σκέψεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και για την ακρίβεια μετατέθηκαν για τον προσεχή Μάρτιο, λόγω του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη λήξη του οποίου ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει τις αλλαγές που θέλει, με βάσει πάντα όμως και τις ενστάσεις, επιφυλάξεις και επιθυμίες, σε ένα βαθμό, των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη.
  
Ο Πρωθυπουργός είχε φροντίσει να κοινοποίησε σε έναν έκαστο εκ των υπουργών το έργο που όφειλε να διεκπεραιώσει αν ήθελε ουσιαστικά να διατηρήσει τη θέση του. Προτού παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, η πρωθυπουργική «ντιρεκτίβα» ξεχάστηκε και οι προτάσεις «να κάνουμε κάτι» φαίνεται ότι επέστρεψαν στο Μέγαρο Μαξίμου, συμπληρωμένες με την ιδέα μιας ταυτόχρονης μεταβολής της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου.  

Καλά ενημερωμένα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι είναι προ των πυλών η πρωτοβουλία Σαμαρά στην κυβέρνηση, παρά τις δυσχέρειες που μπορεί να υπάρξουν από τη μετακίνηση προσώπων και να χαθεί χρόνος στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.  

Ο ίδιος έχει εκδηλώσει σε συνομιλητές του, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που έχει κάνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προθέσεις του. Μέχρι στιγμής δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση, για πολλούς και ποικίλους λόγους, ενώ κάποια στιγμή χάθηκε και το στοιχείο του αιφνιδιασμού.  

Αυτή τη στιγμή, λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ότι πρέπει να υπάρξουν κινήσεις που θα δώσουν τις ανάσες που χρειάζεται το Μέγαρο Μαξίμου υπό την πίεση των περιστάσεων. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι συγκεκριμένα και για ορισμένα από αυτά τα περιθώρια στενεύουν.  

Οι τελευταίες ενέργειες, πράξεις και κινήσεις ορισμένων μελών του υπουργικού συμβουλίου, φαίνεται ότι έχουν προβληματίσει ιδιαιτέρως τον Πρωθυπουργό, στον οποίον ορισμένοι αποδίδουν ακόμη και έκπληξη για την κατάσταση που διαπίστωσε σε ό,τι αφορά την πραγματική απόδοση της κυβέρνησης.   

«Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας» σχολιάζει υπουργός, ενώ ουσιαστικά οι συναντήσεις των υπουργών που θα ξεκινήσουν από μεθαύριο Τετάρτη πολλοί τις αποκαλούν και ως «οντισιόν» υπουργών ενώπιον του Αντ. Σαμαρά μαρτυρούν την αγωνία του Πρωθυπουργού.  

Αυτό που χαρακτηρίζει τις τελευταίες εβδομάδες την κυβερνητική παράταξη είναι ότι τα κυβερνητικά αλλά και τα κομματικά στελέχη, αντί να ασχολούνται με τα κοινά, στρέφονται όλο και περισσότερο προς τον εαυτό τους: «Αναζητούν ρόλους γυρίζοντας την πλάτη στα προβλήματα» έλεγε προχθές γνωστός κοινοβουλευτικός παράγων...  
Από την «κριτική» δεν εξαιρείται πλέον ούτε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ενώ βάλλονται ευθέως επιλογές υπουργών και άλλων συνεργατών του.

Κομματικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τούς αποδίδουν εισηγήσεις που επέφεραν «ατυχείς χειρισμούς οι οποίοι οδήγησαν τη ΝΔ και την κυβέρνηση σε ομφαλοσκοπήσεις».   

Το κλίμα είναι βαρύ στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και στις σχέσεις του Πρωθυπουργού με ορισμένα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. «Πώς τα καταφέραμε να φθάσουμε στο καναβάτσο, χωρίς μάλιστα να έχουμε πραγματική αντιπολίτευση;» έλεγε στη Βουλή γνωστός υπουργός.  

Οι επικρίνοντες ανατρέχουν σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις «λαθών» που διατάραξαν την εσωκομματική δραστηριότητα και θόλωσαν την εικόνα της κυβερνήσεως.

Τα παραδείγματα ήταν πολλά τις προηγούμενες ημέρες.  

Κατόπιν αυτών, αναμένονται με ενδιαφέρον οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, αλλά πολλοί κρατούν μικρό καλάθι, ενώ στενοί συνεργάτες του Σαμαρά διαμαρτύρονται διότι «ορισμένοι υπουργοί δεν στηρίζουν την κυβέρνηση».   
Από την άλλη πλευρά, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου διατυπώνουν αιχμές για την «ποιότητα των εισηγήσεων» και την «πολιτική οξυδέρκεια» ορισμένων θαμώνων του πρωθυπουργικού γραφείου. Το θέμα δεν έχει τεθεί δημοσίως, αλλά συζητείται έντονα στο παρασκήνιο.  

Ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα εντός των ημερών, αφού καταλήξει σε συμπεράσματα, μετά τον ιδιότυπο κύκλο των κατ' ιδίαν δίωρων συναντήσεών του με τα  μέλη της κυβέρνησης, δηλ. τις ηγεσίες των υπουργείων που έχει καλέσει διαδοχικά από την Τετάρτη έως το Σάββατο. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν συνεργάτες του, σκοπεύει να ζητήσει «αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά» αλλά θα μιλήσει με σκληρή γλώσσα για να υπάρξει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ενώ θα επιχειρήσει να δείξει ότι δεν έχει αποφασίσει οριστικά ποιοι υπουργοί και υφυπουργοί είναι στο κόκκινο για να μη δοθεί η εντύπωση πως κάποιοι ήδη είναι κομμένοι.  

Επιπροσθέτως θα ζητήσει επιφυλακή για την «ενότητα της κυβέρνησης», θα καταδικάσει την«εσωστρέφεια» και τη «μιζέρια» και θα αναγγείλει πρωτοβουλίες, επιμένοντας ότι «θα κριθούμε από την τόλμη στην εφαρμογή του προγράμματος».    

Ιωάννης Μαρτέλλος
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS