Home » » Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο στη σκιά της οικονομικής κρίσης

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο στη σκιά της οικονομικής κρίσης

Written By Αόρατος on 16 Φεβρουαρίου 2013 | 12:47 μ.μ.

Αντίστροφη μέτρηση για τις δωδέκατες κυπριακές προεδρικές εκλογές. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής. Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τα σενάρια της ψηφοφορίας
Όλα είναι έτοιμα για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ο γενικός έφορος εκλογής Ανδρέας Ασσιώτης, καθώς το πρωί της Κυριακής θα ανοίξουν οι κάλπες στην Κύπρο σε μία εκλογική μάχη με 11 υποψηφίους, οι οποίοι θα αναμετρηθούν για την προεδρία. Την ίδια στιγμή η τρόικα περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών για να επιβάλει τους όρους της για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 π.μ. και θα διακοπεί στις 12 το μεσημέρι, για διάλειμμα μιας ώρας θα αρχίσει στη 1 μ μ. και θα λήξει κανονικά στις 6 μ.μ.

Στις κάλπες 545.000 εκλογείς

Θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και 40 σε πόλεις του εξωτερικού, από τα οποία τα 10 θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα.

Συνολικά ψηφίζουν 545.180 Κύπριοι και θα στηθούν και κάλπες στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν Κύπριοι πολίτες. Δηλαδή θα στηθούν κάλπες στο Κατάρ, στο Μπαχρέϊν και στη Σαουδική Αραβία, στη Βουλγαρία, στην Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία και βεβαίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 π.μ. έως τις 6 μ.μ. με ένα μικρό διάλειμμα από τις 12 το μεσημέρι έως τη 1 μ.μ. Στις ΗΠΑ οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ. τοπική ώρα.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των νέων που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους για πρώτη φορά.

Οι δηλώσεις των βασικών διεκδικητών

Κοινή συνισταμένη των τελευταίων δηλώσεων των τριών βασικών διεκδικητών της προεδρίας, του Νίκου Αναστασιάδη, του Σταύρου Μαλά και του Γιώργου Λιλλήκα, είναι η οικονομία και οι τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης τα επόμενα χρόνια. Και οι τρεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τονίζουν ότι απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και ομοψυχία, κάτι που δηλώνουν ότι θα επιδιώξουν αν εκλεγούν.

Έμφαση στην επίτευξη συναίνεσης και στην επιλογή της υπευθυνότητας που θα δώσει λύσεις έδωσε ο Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ που επισήμανε την κρισιμότητα των στιγμών. Η οικονομία πρέπει να περάσει σε πορεία ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να περιοριστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις, επισήμανε, και πρόσθεσε ότι επιλογή του ίδιου, αν εκλεγεί είναι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, τονίζει και αυτός την ανάγκη για μια κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού για την επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας. Πρέπει να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών και πρέπει να υπάρξει και σωστή διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, υποστηρίζει, φέρνοντας στο προσκήνιο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ένα από τα μείζονα ζητήματα της προεκλογικής περιόδου.

Από την πλευρά του, ο υποστηριζόμενος από το ΕΔΕΚ Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε από τους συμπολίτες του να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές και τονίζει ότι η ανατροπή δεν έρχεται με την αποχή αλλά με τη συμμετοχή. Έχουμε τη δυνατότητα να παραμείνουμε οικονομικά και πολιτικά ανεξάρτητοι, σημειώνει και απορρίπτει μια λύση-πακέτο του οικονομικού προβλήματος με το Κυπριακό.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες που παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή έως και την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, είναι το ''αδιαφιλονίκητο φαβορί''. Ο κ. Αναστασιάδης διατηρεί την πρωτιά και αυξάνει τα ποσοστά του σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που έγιναν από τον περασμένο Οκτώβριο.

Με βάση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων τα ζητούμενα είναι:

*αν θα εκλεγεί στον πρώτο γύρο, ή θα χρειαστεί και δεύτερος, στις 24 Φεβρουαρίου

*ποιον θα έχει αντίπαλο στον δεύτερο γύρο από τους δύο ανθυποψηφίους του, τον Σταύρο Μαλά, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και τον Γιώργο Λιλλήκα, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και εισπράττει σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ

Στην περίπτωση αυτή θα δοθεί μάχη μεταξύ των κυρίων Μαλά και Λιλλήκα για το ποιος θα αντιμετωπίσει τον Ν. Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αποχή, η αδιευκρίνιστη ψήφος από τον χώρο του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ και οι ψήφοι από το εξωτερικό θα είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν κατά πόσον οι εκλογές θα είναι ενός ή δύο γύρων.

Η τελευταία δημοσκόπηση της ''Καθημερινής'' Κύπρου δείχνει ότι ποσοστό του κ. Αναστασιάδη αυξήθηκε στο διάστημα μιας εβδομάδας από 40,4% σε 41%, εξασφαλίζοντάς του διαφορά 18 μονάδων από τον δεύτερο υποψήφιο.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα η χώρα θεωρείται ως ενιαία περιφέρεια και ο υποψήφιος, ο οποίος παίρνει το 50% + 1% ψήφο εκλέγεται πρόεδρος. Σε περίπτωση που υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι και κανένας δεν συγκεντρώσει 50% + 1% , τότε οι δύο επικρατέστεροι πάνε σε δεύτερο γύρο, μια βδομάδα μετά, για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.

Μέχρι σήμερα πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας διατέλεσαν :

1. Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (1959 - 1977)

2. Σπύρος Κυπριανού (1977 - 1988)

3. Γιώργος Βασιλείου (1988 - 1993)

4. Γλαύκος Κληρίδης (1993 - 2003)

5. Τάσσος Παπαδόπουλος (2003 - 2008)

6. Δημήτρης Χριστόφιας (2008 - η θητεία του θα λήξει με την ορκωμοσία του νέου προέδρου)
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS