Home » » Κύπρος: Και πάλι την άλλη Κυριακή στις κάλπες

Κύπρος: Και πάλι την άλλη Κυριακή στις κάλπες

Written By Αόρατος on 18 Φεβρουαρίου 2013 | 10:49 π.μ.

Την ερχόμενη Κυριακή 24 Φεβρουαρίου θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα διαδεχθεί τον Δημήτρη Χριστόφια. Ο πρώτος γύρος των χθεσινών προεδρικών εκλογών ανέδειξε τρεις νικητές οι οποίοι αναλόγως της ανάγνωσης του αποτελέσματος θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ηττημένοι. Ηττημένες χωρίς καμία αμφισβήτηση ήταν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων οι οποίες έπεσαν τραγικά έξω στις προβλέψεις τους στις μετρήσεις εξόδου κάλπης (exit polls).

Πρώτος , αλλά …
 
 Ο Νίκος Αναστασιάδης που ήταν και το φαβορί αυτών των εκλογών κατάφερε να φτάσει στο 45,46% χωρίς όμως να μπορέσει να αγγίξει το 50% που θα του εξασφάλιζε την εκλογή, χωρίς να χρειαστεί να αναμετρηθεί με τον κ. Σταύρο Μαλά την ερχόμενη Κυριακή. Το ότι κατάφερε να προηγείται 18 ποσοστιαίες μονάδες από τον βασικό του αντίπαλο, θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία και πρόκριμα για τον δεύτερο γύρο, αλλά ταυτόχρονα είναι και αποτυχία αφού δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο για εκλογές ενός γύρου. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κ. Αναστασιάδης υποστηριζόταν από τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗ.ΣΥ) του οποίου είναι πρόεδρος και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ). Το άθροισμα των ποσοστών που είχαν λάβει τα δύο κόμματα στις βουλευτικές εκλογές του 2011 θα του εξασφάλιζαν μια άνετη εκλογή, αλλά οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι του ΔΗ.ΚΟ δεν ακολούθησαν την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος και ψήφισαν τον κ. Γιώργο Λιλλήκα.
 
Επιβίωσε
 
 Ο κ. Σταύρος Μαλάς με ποσοστό 26,91% πέτυχε τον βασικό στόχο του που ήταν η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών, και συνεπώς αυτό θα μπορούσε να ικανοποιεί και τον ίδιο και το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) που τον υποστήριξε, αλλά τα ποσοστά του ήταν αρκετά χαμηλότερα από αυτά που είχε εξασφαλίσει το ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και έφταναν το 32%.
 
Πετυχημένη «αποτυχία»
 
 Ο κ. Γιώργος Λιλλήκας με ποσοστό 24,93% δεν μπόρεσε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά μπόρεσε να εξασφαλίσει υποστήριξη σχεδόν τριπλάσια από αυτή του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ που τον υποστήριξε. Είναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι του κ. Λιλλήκα θα αποτελέσουν το «μήλο της Έριδος» μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Μαλά για τον δεύτερο γύρο, δίνοντας έτσι στον Γιώργο Λιλλήκα την ευκαιρία να παίξει ρυθμιστικό ρόλο, στο μέτρο βεβαίως που μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους που προέρχονται από διάφορους κομματικούς χώρους.
 
Ήττα των exit polls
 

 Οι μεγάλοι χαμένοι των χθεσινών εκλογών ήταν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που έπεσαν τραγικά έξω, στις προβλέψεις τους σε σχέση με τα αποτελέσματα των μετρήσεων εξόδου κάλπης (exit polls). Και οι τέσσερις εταιρείες έδιναν στον κ. Αναστασιάδη από 48 έως 52%, στον κ. Μαλά 23,5% έως 28% και στον κ. Λιλλήκα από 17 έως 22%.  Η δικαιολογία που πρόβαλαν είναι η «υπερεκπροσώπηση» των ψηφοφόρων του κ. Αναστασιάδη στην δημοσκόπηση εξόδου και οι παραπλανητικές απαντήσεις πολλών ψηφοφόρων του κ. Λιλλήκα.
 
Η επόμενη μέρα
 

 Οι κ. Αναστασιάδης και Μαλάς εξέφρασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, την βεβαιότητα τους για εκλογή στον δεύτερο γύρο ενώ από χθες έριξαν γέφυρες προσέγγιση στους ψηφοφόρους του κ. Λιλλήκα. Ο ίδιος ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε το ποσοστό που κέρδισε ως «πρώτο βήμα» αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος.

 Του Μανώλη Καλατζή
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS