Home » , , » Ο Νότος πρέπει να επιπλήξει την Γερμανία και να της θέσει το μεγάλο δίλημμα για το ευρώ.

Ο Νότος πρέπει να επιπλήξει την Γερμανία και να της θέσει το μεγάλο δίλημμα για το ευρώ.

Written By Αόρατος on 31 Ιανουαρίου 2013 | 10:08 π.μ.

Πορτογαλία: Ραγδαία αύξηση στο ποσοστό των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων

Η Πορτογαλική οικονομία και οι επιχειρήσεις δανείζονται ακριβότερα από τους Γερμανούς ανταγωνιστές τους κατά 4.34% ενώ όσοι έλληνες δανειστούν σήμερα θα δανειστούν με 8.73% ακριβότερα.
Αυτή είναι η βασική αιτία της κρίσης χρέους και για αυτόν το λόγο το χρέος συγνετρώθηκε στις χώρες της περιφέρειας την πρώτη δεκαετία του €υρω .

Είναι κατανοητό ότι με τις σημερινές διαφορές επιτοκίων σε δέκα χρόνια οι πορτογάλοι θα έχουν 43,4% υψηλότερο χρέος από τους Γερμανούς και οι Έλληνες 87,3% , οι Ισπανοί 35,4% οι Ιταλοι 26,25% κοκ.

Έτσι και απολύτως φυσιολογικά ο αριθμός των επιχειρήσεων οι οποίες κήρυξαν πτώχευση στην Πορτογαλία αυξήθηκε αλματωδώς, κατά 41% το 2012 σε σύγκριση με το 2011, αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να υποχωρήσει φέτος έπειτα από επτά χρόνια αύξησής του, σύμφωνα με την Cosec, την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας της Ιβηρικής.

Στο ετήσιο απολογιστικό της δελτίο η Cosec ανέφερε ότι 6.688 επιχειρήσεις αθέτησαν την πληρωμή των χρεών τους και κήρυξαν πτώχευση το 2012, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο δραστηριοποιούνταν στους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων. Τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων που πτώχευσαν ήταν μικρού μεγέθους.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% το 2012, ύφεση που είναι η χειρότερη από το 1970 και επιδεινώθηκε από τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας τα οποία εφαρμόστηκαν βάσει του μνημονίου σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της Λισαβόνας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που συνολικά ανέρχεται σε 78 δισεκ.

ευρώ. Η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί -1% το 2013 και θα επανέλθει σε οριακή ανάπτυξη το 2014.

Η Κεντρική Τράπεζα στη Λισαβόνα προβλέπει φέτος συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,9% του ΑΕΠ, ενώ οικονομολόγοι στο Citi υπολογίζουν ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και το 3,7% του πορτογαλικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.

Συνολικά το ποσοστό της ανεργίας στην Πορτογαλία έχει φθάσει σε επίπεδο-ρεκόρ, περίπου στο 16% του εγχώριου εργατικού δυναμικού ενώ στην Ελλάδα στο 27%

Ο Νότος λοιπόν αντί να εκλιπαρεί για κούρεμα του χρέους και βοήθεια πρέπει να επιπλήξει την Γερμανία και να της θέσει το μεγάλο δίλημμα για το ευρώ.

ΠΗΓΗ


Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS