Home » » Απορρίφθηκε ως βοηθός, έρχεται ως πρώτος

Απορρίφθηκε ως βοηθός, έρχεται ως πρώτος

Written By Αόρατος on 8 Μαΐου 2013 | 7:16 μ.μ.

Ο Ντέιβιντ Μόγες βρίσκεται προ των πυλών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μία εξέλιξη που... καθυστέρησε 4 χρόνια. Το 2009 ήταν ξανά φαβορί για να διαδεχθεί τον Άλεξ Φέργκιουσον, αφού τα κοινά των Σκοτσέζων τεχνικών είναι πολλά, όπως είχε παραδεχθεί σε συνέντευξή του.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Times", ο προπονητής της Έβερτον ήταν ο επικρατέστερος να διαδεχθεί τον σερ Άλεξ, ο οποίος προερχόταν από την κατάκτηση του Champions League και την πρόκριση στον τελικό εκείνης της χρονιάς, με συνέπεια να βρίσκεται στην κορυφή, στο κατάλληλο σημείο για να αποχωρήσει.


"Ποιος συνδεόταν με τη θέση στη Γιουνάιτεντ πέρυσι, πριν από 2 χρόνια; Ο Μαρκ Χιουζ, ο Ρόι Κιν, ο Στιν Μπρους. Εξαρτάται σε ποια στιγμή βρίσκεσαι. Όλα αλλάζουν κάθε χρόνο. Το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι εάν ο Άλεξ παραμείνει για ακόμη 3-4 χρόνια. Είναι σημαιοφόρος για όλους μας", είχε δηλώσει προφητικά στον δημοσιογράφο Ματ Ντίκινσον ο Μόγες.

Μεγαλωμένος στα ναυπηγεία του Κλάιντ, όπου εργαζόταν ο πατέρας του, ο Μόγες διαθέτει αρκετά κοινά με τον Φέργκιουσον. "Εκείνος είναι από το Γκόβαν, εγώ από το Πάρτικ, που είναι από την άλλη πλευρά του Μέρσεϊ. Είμαστε από διαφορετικές περιοχές, είμαι πιο κοντά στην ηλικία του γιου του, αλλά μπορείς να πεις ότι και οι 2 περιοχές παράγουν πραγματικά σκληροτράχηλους ανθρώπους της εργατικής τάξης και έτσι βλέπουμε τον εαυτό μας".

Η σύνδεση των Σκοτσέζων τεχνικών δεν σταματάει εκεί, αφού πάντοτε θα έχουν τους Ντραμτσαπέλ να τους συνδέει. Πρόκειται για τις ακαδημίες όπου ο Φέργκιουσον έμαθε τα μυστικά του αθλήματος ως επιθετικός και όπου υπήρξε προπονητής ο πατέρας του Μόγες. Μαθαίνοντας από τον πατέρα του, ο νυν τεχνικός της Έβερτον πήρε τα μαθήματα που χρειαζόταν ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής, πραγματοποιώντας καριέρα ως στόπερ στις χαμηλές επαγγελματικές κατηγορίες του αγγλικού πρωταθλήματος, αν κι άρχισε την πορεία του από την σκοτσέζικη Σέλτικ.

"Ήμουν παίκτης της Σέλτικ όταν εκείνος ήταν στην Αμπερντίν και καθόμουν στον πάγκο ως αλλαγή, παρατηρώντας τον. Δεν τον γνώριζα τόσο καλά, αλλά μπορούσες να διακρίνεις πόσο συγκεντρωμένος, πόσο έντονος ήταν", θυμάται από εκείνες τις ημέρες στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Τα πρώτα διπλώματα προπονητικής τα απέκτησε σε ηλικία 22 ετών, παρότι κρέμασε τα παπούτσια στα 36 του. Όταν έπαιρνε μεταγραφή από την Κέμπριτζ στη Μπρίστολ Σίτι για 10.000 λίρες, ο Φέργκιουσον προσλαμβανόταν ως τεχνικός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακολούθησαν Σριούσμπερι, Ντανφέρμλιν, Χάμιλτον και Πρέστον, συμμετέχοντας σε περισσότερα από 550 παιχνίδια πρωταθλήματος. Στην Πρέστον έκανε και τα πρώτα βήματά του ως προπονητής, πρώτα ως βοηθός και στη συνέχεια ως πρώτος τεχνικός το 1998.

Αυτό δεν τον εμπόδισε να αποδεχθεί την πρόσκληση του Φέργκιουσον ένα χρόνο αργότερα, για συνέντευξη στο πλαίσιο αναζήτησης βοηθού. Ο σερ Άλεξ είχε στο μυαλό του 2 άτομα και ο Μόγες ήταν ένα εξ αυτών. "Βασικά μου έλεγε τι δουλειά θα ήταν, τι έπρεπε να περιμένω. Καθόμουν εκεί, με το στόμα ανοιχτό, θέλοντας να πάρω τη δουλειά και να αφομοιώσω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Εκείνη την εποχή ήθελα να είμαι προπονητής, αλλά μία ευκαιρία να δουλέψω με τον Άλεξ ήταν δύσκολο να την απορρίψω".

Ο ρόλος κατέληξε στον έτερο υποψήφιο, Στιβ Μακλάρεν, αλλά ο Μόγες δεν θίχθηκε. Ένα χρόνο αργότερα, μάλιστα, βρέθηκε ξανά στο γραφείο του προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ζητώντας τη συμβουλή του. Θέμα συζήτησης ήταν η πρόταση που είχε από τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, η οποία αγωνιζόταν στην Premier League εκείνη την περίοδο. Μέσα σε μία ώρα από το τηλεφώνημα για το ραντεβού, ο Μόγες καθόταν ήδη στο γραφείο του Φέργκιουσον στο προπονητικό κέντρο του Κάρινγκτον και του έδειχνε τη λίστα με τα ρόστερ της Πρέστον και της Γουένσντεϊ: "Τους ήξερε όλους. Η συμβουλή του ήταν να παραμείνω στην Πρέστον κι αυτό έκανα".

Αποδείχθηκε η σωστή κίνηση, αφού λίγους μήνες αργότερα οδήγησε την Πρέστον στον προβιβασμό στη Championship και πολύ κοντά στην Premier League. Η εντυπωσιακή πορεία του έπεισε την Έβερτον να του δώσει τη θέση του προπονητή το 2002, μία θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα, με συνέπεια να είναι ο 3ος μακροβιότερος προπονητής στην Premier League μετά τον... Φέργκιουσον και τον Αρσέν Βενγκέρ.

Όταν ήρθε η ώρα, ο Μόγες ανταπέδωσε τη στήριξη που έλαβε από τον Φέργκιουσον, βοηθώντας τον... γιο του, Ντάρεν, όταν τον πήρε τηλέφωνο για να του ζητήσει συμβουλές. "Αυτό που έδειξε πολλά για τον Ντάρεν. Έχει το καλύτερο εγχειρίδιο για να κοιτάξει, τον πατέρα του, αλλά ψάχνει να βρει εάν υπάρχει κι άλλος τρόπος", δήλωσε για τον (τότε και τώρα μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στον πάγκο της Πρέστον) προπονητή της Πίτερμπρο.

Οι σχέσεις των 2 προπονητών παραμένουν αγαστές μέχρι και σήμερα, παρότι έχουν περάσει από ορισμένα κύματα. Προ ετών, σε μία αναμέτρηση των "ζαχαρωτών" με τους "κόκκινους διαβόλους" στο "Γκούντισον Παρκ", έβγαλαν τα μαχαίρια, με τον Μόγες να επιτίθεται φραστικά στον αντίπαλό του και να τους χωρίζει μόνο ο 4ος διαιτητής.

"Ανταλλάξαμε ορισμένα... Γλασκοβέζικα λόγια, αλλά όλα καλά. Ήπιαμε το ποτό μας μετά, όπως οι πυγμάχοι δίνουν τα χέρια μετά από τον αγώνα"...


Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS