Home » » Σε δεινή θέση η κυβέρνηση «τρέμει» την κοινωνική έκρηξη

Σε δεινή θέση η κυβέρνηση «τρέμει» την κοινωνική έκρηξη

Written By Αόρατος on 11 Φεβρουαρίου 2013 | 12:11 μ.μ.

Σκηνικό κλιμακούμενης πολιτικής έντασης αναμένεται να διαμορφωθεί από σήμερα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να υψώνει τους τόνους και την κυβέρνηση να αναζητεί εναγωνίως διέξοδο από την κρίση που βρίσκεται, ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στον Θεσσαλικό κάμπο και το αγροτικό ζήτημα, καίει!
  Στην Κουμουνδούρου ακονίζουν τα μαχαίρια τους για παρατεταμένη επίθεση με αιχμή τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και είναι σαφής η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ να πλήξει ακόμα και τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, με την εμμονή να εμπλέκει στην ιστορία _ακόμα και με πρωτοσέλιδο στην Κυριακάτικη Αυγή, την κομματική εφημερίδα- το όνομα του πρωθυπουργικού συμβούλου, Σταύρου Παπασταύρου.    

Η μετωπική με ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέα μέτωπα κυρίως στο δημόσιο τομέα, με αιχμή το θέμα της διαθεσιμότητας, που αποτελεί και ένα μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση που πρέπει να διαχειριστεί την μοίρα 25.000 υπαλλήλων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή.  

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν, ότι δεν θα αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει παιχνίδι και σε αυτές τις συνθήκες το πολιτικό κλίμα, αναμένεται να λάβει πολωτικά χαρακτηριστικά.  

Παράλληλα, τόσο στα επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων, όσο και σε αυτά των κομμάτων  της αντιπολίτευσης, επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο να υπάρξουν «αιφνιδιασμοί» που θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.  

«Είμαστε σε δεινή θέση»

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αμηχανία είναι εμφανής και όπως λέει κορυφαίος κυβερνητικός παράγων: «Βρισκόμαστε σε δεινή θέση. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και παρά τις στομφώδεις δηλώσεις για επιτυχία στη Σύνοδο της Ε.Ε. για τα κονδύλια που αποφασίστηκαν, καταγράφεται υφέρπουσα ανησυχία.
 
Η ανησυχία αφορά ενδεχόμενη μεταφορά της «κοινωνικής κρίσης» και στον κυβερνητικό χώρο,  όπως άλλωστε αναμένεται να επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ που επενδύσει σε κρίσιμα θέματα που η κοινωνία θεωρεί πολύ σοβαρά και βλέπει, ότι όχι μόνο δεν δρομολογούνται λύσεις, αλλά προβλέπει επιδείνωση.

Όλα αυτά προοιωνίζονται υψηλές πολιτικές θερμοκρασίες το προσεχές διάστημα, που ούτως ή άλλως προμηνύεται καυτό, λόγω και της έλευσης της τρόικας, αλλά και των σκληρών απαιτήσεων που αναμένεται να προβάλλουν και την ηχηρή απάντηση των συνδικαλιστών.

Αργούν οι πρωτοβουλίες Σαμαρά
 
Σε αυτές τις συνθήκες και παρά τις εισηγήσεις που δέχεται από πολλές πλευρές για«αντεπίθεση τώρα» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει καμία πρωτοβουλία, τουλάχιστον για το προσεχές 15ήμερο.  

«Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο που θα τον υποχρεώσει να πράξει διαφορετικά», κατά την έκφραση πολύ στενού συνεργάτη του, ο Πρωθυπουργός, θα αναμείνει το κατάλληλο χρονικό σημείο για να κάνει τις κινήσεις του.  

«Ο Σαμαράς δεν αποφασίζει ποτέ υπό πίεση και εκ πεποιθήσεως θα περιμένει να κατακαθήσει ο κουρνιαχτός» δηλώνει μετά λόγου γνώσεως παράγων που συνομιλεί καθημερινά μαζί του. Αλλωστε ούτε το πρόγραμμα των υποχρεώσεών του, προσφέρεται για άμεσες θεαματικές αλλαγές.  

Με βάσει αυτή τη συλλογιστική και λόγω αντικειμενικών συνθηκών, όπως π.χ. το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κινήσεις όπως η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.  

Οι προτάσεις των υπουργών

Όμως, αυτό που θα πράξει, είναι να ολοκληρώσει τη μελέτη των - έγγραφων - προτάσεων που ο ίδιος ζήτησε από έναν κύκλο υπουργών ή τις οποίες έστειλαν άλλα στελέχη αυτοβούλως στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τις πληροφορίες του newpost προκύπτει ότι αυτές οι προτάσεις συμπίπτουν σε γενικές γραμμές στην ανάγκη για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Οι περισσότεροι εισηγούνται πάνω-κάτω τα ίδια πράγματα: αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση αλλά και στο κόμμα, αλλαγή του «μοντέλου διακυβέρνησης»με τον σχηματισμό ολιγομελούς κυβέρνησης και νομοθετικές πρωτοβουλίες θεσμικού και πολιτικού χαρακτήρα και η ανανέωση της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο. Για όλα αυτά ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει κατά τρόπο που δεν θα δείχνει ότι αντιδρά υπό την πίεση των πραγμάτων.  

Ιωάννης Μαρτέλλος
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS