Home » , » Αφορολόγητο 50.000 ευρώ στο νέο φόρο ακινήτων

Αφορολόγητο 50.000 ευρώ στο νέο φόρο ακινήτων

Written By Αόρατος on 2 Φεβρουαρίου 2013 | 12:31 μ.μ.

Να υπάρξει αφορολόγητο στο νέο ενιαίο φόρο ακινήτων σε συνδυασμό με προσπάθεια εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, συμφώνησε σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε στο Υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα θα συζητηθεί σε νέα σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα θα εφαρμοστεί με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, ενώ οι συντελεστές συζητιέται να ξεκινούν από το 0,1% και να φτάνουν έως το 2%.

 Εάν ισχύσει το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ, υπολογίζεται πως σχεδόν 1.000.000 ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσουν ούτε ένα σεντ του ευρώ φόρο.

 Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κλίμακας, μολονότι συμφωνήθηκε -λένε οι πληροφορίες- πως ο ανώτερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα είναι χαμηλότερος από 2% και ο πρώτος συντελεστής θα ξεκινά από το 0,1%.

 Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο για συμβολικούς λόγους να ακολουθηθεί το πρότυπο της φορολόγησης Ολάντ στους πολύ πλούσιους με την επιβολή συντελεστή 2% σε ακίνητη περιουσία υψηλότερη των 10 εκατ. ευρώ, για παράδειγμα.

 Εάν υπάρχει συνιδιοκτησία το αφορολόγητο θα ισχύει για την αντικειμενική αξία του κάθε ενός προσώπου ξεχωριστά και όχι αθροιστικά.

Η διακομματική επιτροπή συνεδρίασε την Παρασκευή υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη με τη συμμετοχή από τη Νέα Δημοκρατία των Απόστολου Βεζυρόπουλου και Αντώνη Παναγόπουλου, από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Μακρυπίδη και από τη ΔΗΜΑΡ των Δημήτρη Χατζησωκράτη και Γιώργου Ιωαννίδη.

 Ωστόσο, ολοκληρώθηκε χωρίς επίσημες τελικές ανακοινώσεις. Οι οριστικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί να περάσουν από το "κόσκινο" του υπ. Οικονομικών. Το οριστικό “ok” θα πρέπει να δώσει ο Γ. Στουρνάρας ο οποίος  θα σταθμίζει και τον τελικό λογαριασμό του κόστους των αποφάσεων.

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για συντελεστές και κλίμακες όπως επίσης και για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου.

Σενάρια

 Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν μέσα στην εβδομάδα για μηδενικό αφορολόγητο και συντελεστές έως και 2% έφεραν ενδοκυβερνητικές γκρίνιες, με κύριους εκφραστές τους βουλευτές της Ν.Δ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

 Ο Στουρνάρας με δηλώσεις του επανέλαβε ότι το οικονομικό επιτελείο, προσπαθεί να μοιράσει με το δικαιότερο τρόπο τους φόρους στα ακίνητα. Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών προσπαθώντας να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις, εξέδωσε ανακοίνωσε με την οποία διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξει “ουδείς νέος φόρος”, ενώ τα χαρακτηριστικά του θα είναι η “αναλογική φορολογική επιβάρυνση και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης”.

 Από τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου, αντίθετα με τα λεγόμενα του υπουργείου, αποδεικνύεται ότι η νέα ρύθμιση θα φέρει νέες επιβαρύνσεις, εξαιτίας τη διεύρυνση του φόρου, ενώ μονιμοποιεί την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα.

 Ο αρχικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προέβλεπε, να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις της διακομματικής την περασμένη Παρασκευή και στη συνέχεια να κατατεθούν οι προτάσεις στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Η όλη αναστάτωση, έφερε αναβολή στην λήψη των τελικών αποφάσεων, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι “δεν επειγόμαστε να καταλήξουμε.

 Τα “αγκάθια” του νέου φόρου όπως προέκυψαν από τις συναντήσεις των εκπροσώπων των τριών κομμάτω με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι τα εξής.

Ύψος του αφορολόγητου

 Οι τρεις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν

 α)μηδενικό αφορολόγητου

 β)αφορολόγητο έως τις 50.000ευρώ

 γ)αφορολόγητο έως τις 100.000ευρω

Συντελεστές και κλίμακες

 Στο πρώτο σενάριο για μηδενικό αφορολόγητο η συντελεστές ξεκινούν από 0,05% ή 0,1% έως και 1,5% ή 2% για ακίνητη περιουσία άνω των 3 ή 4εκατομμυρίων ευρώ.

 Για το σενάριο με το αφορολόγητο στις 50.000ευρώ οι συντελεστές θα ξεκινούσαν απο 0,5% έως 1,5% ή 2% για μεγάλη ακίνητη περιουσία.

 Με το αφορολόγητο άνω των 100.000ευρώ οι συντελεστές κλιμακόνονται από 0,1% έως 1,5% ή 2% για μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Τρόπος φορολόγησης αγροτεμαχίων

 Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η μέθοδος φορολόγησης των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου. Η αρχική πρόταση για φορολόγηση με το υφιστάμενο σύστημα, απορρίφθηκε, καθώς θα οδηγούσε σε εξωπραγματικά επίπεδα φορολόγησης. Αντίθετα φαίνεται πως επικρατεί η άποψη αν φορολογούνται λαμβάνοντας υπόψη επιμέρους χαρακτηριστικά (είδος χρήσης, γεωγραφική περιοχή)

Τρόπος φορολόγησης ακινήτων των νομικών προσώπων

 Στα νομικά πρόσωπα θα ισχύουν ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο, με 4 συντελεστές από 0,1% έως και 0,6% για όλα τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ειδικά για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) να εφαρμόζονται μόνο οι χαμηλοί συντελεστές 0,1%-0,3%.

Ο αριθμός των δόσεων για την εξόφληση του φόρου

 Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον αριθμό των δόσεων που θα αποπληρωθεί ο νέος φόρος, αλλά η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το Φεβρουάριο του 2014.

Η επίτευξη των στόχων από τα έσοδα του νέου φόρου

 Ο στόχος των 3δισ ευρώ δεν βγαίνει, όπως και να γίνουν οι υπολογισμοί, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπηρεσιακά στελέχη υπολογίζουν ότι από το νέο φόρο μπορούν εισπραχθούν περί τα 2δισ ευρω, δημιουργώντας μια νέα τρύπα 1 δισ ευρώ.

 Στό πρώτο σενάριο για μηδενικό αφορολόγητο η συντελεστές ξεκινούν από 0,05% ή 0,1% έως και 1,5% ή 2% για ακίνητη περιουσία άνω των 3 ή 4εκατομμυρίων ευρώ.

Αλέξανδρος Κλώσσας
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS