Home » , , , » Ελλάς, χώρα ανέργων

Ελλάς, χώρα ανέργων

Written By Αόρατος on 25 Ιανουαρίου 2013 | 10:06 π.μ.

Σε πληγή που δεν κλείνει εξελίσσεται η ανεργία, με τη ΓΣΕΕ να προειδοποιεί ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας το 2013 θα εκτιναχθεί στο 35%... Ήδη, τα νέα «λουκέτα» που αναμένονται σε επιχειρήσεις θα φέρουν νέους δεκάδες ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ενώ οι απολύσεις θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους.
Εφιάλτης
 Όπως τονίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΑΕΔ, η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική, με τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πλέον παραγωγική ηλικία να αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τον εφιάλτη της ανεργίας. Επίσης, αίσθηση προκαλεί η ραγδαία αύξηση των νέων στις λίστες του Οργανισμού, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι πτυχιούχοι και δεν βρίσκουν την ευκαιρία να εργαστούν. Άλλωστε, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΑΤ, τον περασμένο Οκτώβριο του 2012 το σύνολο των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.680.894 άτομα, οι άνεργοι υπολογίζονται σε 1.345.715 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (δεν εργάζεται ούτε αναζητεί εργασία) ανήλθε σε 3.344.478 άτομα. Τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή είναι οι νέοι έως 24 ετών, αφού το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 56,6%.
 Στις ηλικίες 25-34 ετών είναι 34,1%, ενώ μεγάλη αύξηση εμφανίζει και η ηλικιακή κατηγορία από 35 έως 44 ετών, με ποσοστό ανεργίας 23,3%. Στην ηλικιακή κατηγορία 45-54 ετών σχεδόν ένας στους πέντε εμφανίζεται να είναι άνεργος. Στις προσυνταξιοδοτικές ηλικίες (55-64 ετών) την τελευταία 4ετία το ποσοστό πενταπλασιάστηκε και ανήλθε στο 15,4%. Είναι βέβαιο ότι με τη βάρβαρη πολιτική που ασκεί η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο των μνημονίων, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη και η ανεργία θα φτάσει στα ύψη, ξεπερνώντας το 30% μέσα στο 2013.
 Εκμετάλλευση
 Η ανεργία πλέον αξιοποιείται από πάρα πολλούς εργοδότες για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η ανασφάλιστη και η μαύρη εργασία καλπάζει όλο και περισσότερο, ενώ αυξάνονται και τα φαινόμενα της απλήρωτης εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ, έπειτα από ελέγχους που έκανε σε επιχειρήσεις διαπίστωσε ότι το 35% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 29% το 2011 και σε 25% το 2010. Επίσης πληθαίνουν οι εργοδότες που αξιοποιούν την κρίση και δεν καταβάλλουν τον μισθό και τα μεροκάματα στους εργαζομένους τους. Σε καταστήματα εστίασης, καφετέριες κ.λπ. της πόλης, και όχι μόνο, είναι αμφίβολο πόσοι εργοδότες έχουν ασφαλισμένους τους εργαζομένους που απασχολούν και καταβάλλουν τον μισθό τους στην ώρα του. Υπάρχουν εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους ως ντελίβερι και τους έχουν ανασφάλιστους δίνοντάς τους 2 ευρώ την ώρα.
 Η κατάσταση αυτή της ασυδοσίας των εργοδοτών επεκτείνεται και σε φορείς του Δημοσίου. Δεν είναι λίγοι οι δήμοι που παρακρατούν τις εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία από τους εργαζομένους και δεν τους αποδίδουν άμεσα στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ίδιο κάνουν και με τα δάνεια που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ενώ γίνεται η παρακράτηση κάθε μήνα της δόσης από τον εργαζόμενο, δεν αποδίδεται στις τράπεζες κάθε μήνα όπως οφείλουν να κάνουν οι δήμοι.

topontiki
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS