Home » , , » Τόμσεν: Νέο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις, αν δεν μαζέψετε τους φόρους

Τόμσεν: Νέο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις, αν δεν μαζέψετε τους φόρους

Written By Αόρατος on 26 Ιανουαρίου 2013 | 12:18 μ.μ.

Την επιτακτική ανάγκη οργάνωσης της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις επισημαίνει ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν ο οποίος σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά:
"Εαν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή θα είναι αναγκαίες περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις" .

 Επιπλέον προσθέτει ότι "για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι ζωτικής σημασίας για να στηριχτεί η επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις".

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη ηγεσίας και οι ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις είναι τα στοιχεία που οδηγούν στην αδυναμία είσπραξης φόρων.

 "Κατά τη διάρκεια των χρόνων, η είσπραξη φόρων επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες. Κεκτημένα συμφέροντα και ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις μπλόκαραν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και κατά το τελευταίο έτος η έλλειψη ηγεσίας είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο.

 Ωστόσο, η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η έλλειψη προόδου στη φορολογική διοίκηση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και το πρόγραμμά της τώρα περιλαμβάνει βήματα για την αντιμετώπισή του", δηλώνει ο Πολ Τόμσεν, ενώ παραδέχεται ότι ΔΝΤ και Ε.Ε. αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι στις προβλέψεις που είχαν εξαρχής διατυπώσει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 Και συνεχίζει: "Υποτιμήσαμε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Μία σειρά άλλων, άσχετων και απρόσμενων παραγόντων ήρθε στο προσκήνιο, όπως η παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα που κλόνισε σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνεισέφερε σε μια πιστωτική ασφυξία, η οποία ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν και έφερε καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν επειγόντως. Το σημαντικό είναι πως όταν έγινε εμφανές ότι χρειάζονταν διαφορετικές βασικές υποθέσεις, κινηθήκαμε γρήγορα για να τις επικαιροποιήσουμε".

 Επιπλέον υποστηρίζει:  «Μέχρι σήμερα η προσαρμοστική προσπάθεια των Αρχών επικεντρώθηκε πάρα πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς και πολύ λίγο στην περικοπή των διακριτικών δαπανών και στη βελτίωση της είσπραξης φόρων.

Ο Πολ Τόμσεν αποδίδει την αδυναμία είσπραξης φόρων σε κεκτημένα συμφέροντα, ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά και στην έλλειψη ηγεσίας.

 Και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια των χρόνων, η είσπραξη φόρων επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες. Κεκτημένα συμφέροντα και ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις μπλόκαραν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και κατά το τελευταίο έτος η έλλειψη ηγεσίας είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο.

 Ο Πολ Τόμσεν ξεκαθαρίζει τέλος πως θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου η Ευρώπη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για περιορισμό του στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

 «Η Ευρώπη πρώτη φορά αναγνώρισε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο χωρίς χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη στη χώρα. Σημειώστε ότι η δέσμευση είναι υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους προγραμματικούς της στόχους».

tanea
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS