Home » , , , » Η λίστα Λαγκάρντ έγινε γρίφος: τώρα ενοχοποιούν τον Διώτη

Η λίστα Λαγκάρντ έγινε γρίφος: τώρα ενοχοποιούν τον Διώτη

Written By Αόρατος on 10 Ιανουαρίου 2013 | 2:25 μ.μ.

Οχι μόνο δεν έχουν γίνει προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση -από το 2010 ως σήμερα- για να πιαστούν στο δόκανο της εφορίας οι τυχόν φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ αλλά κανείς στην ελληνική δικαιοσύνη δεν φαίνεται να γνωρίζει ακόμη την πραγματική πορεία του διαβόητου cd ούτε πόσες αντιγραφές της έχουν γίνει σε στικάκι usb!
Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η υπόθεση οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι: αρχικά κατηγορήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι παρακρατούσε τη λίστα Λαγκάρντ και πιθανόν την χρησιμοποίησε για ίδιο όφελος (κατηγορία από τον ΣΥΡΙΖΑ), στη συνέχεια κατηγορήθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι αλλοίωσε τη λίστα και αφαίρεσε τα τρία ονόματα των συγγενικών του προσώπων, τώρα στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει ένας απρόσμενος «ένοχος», ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης .

Νέος «ένοχος ο Διώτης»

Απρόσμενα χθες το βράδυ άλλαξε πάλι το σκηνικό στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς καταιγιστικές εξελίξεις οδηγούν τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να βάλουν στο «κάδρο» των ενδεχόμενων ευθυνών για την αλλοίωση του USB και τον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο των δύο εισαγγελέων προς τον προϊστάμενό τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, όπου αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί ο χρόνος γέννησης του memory stick, το οποίο φέρεται να δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011, πριν δηλαδή να φτάσει στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου και αφού είχε ήδη αποχωρήσει από τις 17 Ιουνίου από το υπουργείο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Δύο στικάκια με τη λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ηλεκτρονικά στοιχεία ταυτότητας του USB, το οποίο είχαν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, πριν φτάσει εκ νέου στην Ελλάδα η πρωτότυπη λίστα από τη Γαλλία, αποκαλύπτουν ότι το συγκεκριμένο αρχείο φαίνεται να έχει αντιγραφεί από άλλο, με στοιχεία εγγραφής μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2011, σε χρόνο δηλαδή μετά την παράδοσή του από τον κ. Παπακωνσταντίνου και πριν από την παράδοσή του στον κ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν δικαστικές πηγές, αυτό σημαίνει ότι στο κάδρο των ευθυνών για την αλλοίωση του USB δεν είναι μόνος ο κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το στικάκι να αλλοιώθηκε από κάποιον αφού το παρέδωσε ο ίδιος στον κ. Διώτη, ο οποίος είχε ισχυριστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι δεν είχε κάνει αντίγραφο της λίστας.

Τι είχε πει ο Διώτης

«Το USB (στικάκι) αυτό μου παραδόθηκε ατύπως, χωρίς δηλαδή οποιοδήποτε διαβιβιαστικό ή συνοδευτικό έγγραφο του γραφείου του υπουργού, χωρίς συνημμένη αλληλογραφία οποιασδήποτε άλλης (ελληνικής ή ξένης) Αρχής και χωρίς να συνοδεύεται από οποιαδήποτε εντολή περί χειρισμού του εκ μέρους του υπουργού» είχε υποστηρίξει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης στην απολογία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Οι υποψίες στρέφονται τώρα στον Διώτη

Μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση, οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης εξετάζουν το ενδεχόμενο διάπραξης και τρίτου αδικήματος, αυτού της νόθευσης εγγράφου, από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ο οποίος έχει κληθεί για να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου την ερχόμενη Δευτέρα. Την ίδια μέρα έχει κληθεί επίσης για συμπληρωματικές εξηγήσεις και ο προκάτοχός του ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.

Πεπόνης-Μουζακίτης αρνήθηκαν να στείλουν το USB στον Σφακιανάκη

Οι αποκαλύψεις για τον χρόνο γέννησης του memory stick, που φέρεται να δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011, ξεκίνησαν χθες, μετά την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, ο οποίος ζητούσε από τους οικονομικούς εισαγγελείς να παραδώσουν το στικάκι με την αρχική λίστα Λαγκάρντ στον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη.

Οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παραγγελία του Αρείου Πάγου και επέμειναν στην αρχική τους επιλογή να μη ζητήσουν τη συνδρομή της Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ σε έγγραφό τους προς τον κ.Παντελή ζητούσαν διευκρινίσεις για την παραγγελία του. Επίσης ανέφεραν με λεπτομέρειες τα αποτελέσματα των ελέγχων που είχαν γίνει με τη βοήθεια εξειδικευμένων στελεχών του ΣΔΟΕ, από τα οποία φαινόταν ότι το στικάκι έχει «μιλήσει».

Οι οικονομικοί εισαγγελείς δήλωσαν εμμέσως πλην σαφώς στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή ότι δεν χρειάζεται να παραδώσουν το USB στον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μάνο Σφακιανάκη, αφού εκείνοι έχουν εντοπίσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία που έγινε η αντιγραφή του υλικού. «Το στικάκι μίλησε» ήταν το μήνυμα των δύο οικονομικών εισαγγελέων.

Είχε αρνηθεί ότι έκανε αντίγραφο ο Διώτης

Τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει τώρα το στικάκι που «μίλησε» επί της ουσίας θέτουν εν αμφιβόλω τις αναφορές Διώτη για την «πορεία» του επίμαχου ηλεκτρονικού αρχείου που έφτασε ολόκληρο στα χέρια του και το οποίο παρέδωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο ίδιος ο κ. Διώτης, στην κατάθεσή του στις 3 Οκτωβρίου 2012 ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όταν ρωτήθηκε αν κράτησε κάποιο αντίγραφο πριν το παραδώσει στον κ. Βενιζέλο απάντησε κατηγορηματικά «όχι». Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομικούς εισαγγελείς το στικάκι που πήρε στα χέρια του ο κ. Βενιζέλος δημιουργήθηκε στις αρχές Ιουλίου, την εποχή που βρισκόταν στα χέρια του κ. Διώτη, και προφανώς έγινε κάποιο αντίγραφο ή και κάποια αντίγραφα. Το συγκεκριμένο γεγονός όχι μόνο απεκρύβη από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αλλά ερωτηθείς σχετικά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε τέτοιο γεγονός.

Στην κατάθεσή του ο κ. Διώτης, όταν ρωτήθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο για το πότε παρέλαβε το στικάκι από τον κ. Παπακωνσταντίνου, απάντησε πως «μου έδωσε ένα αρχείο τον Ιούνιο του 2011».

Στη συνέχεια στην ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το πότε παρέδωσε το στικάκι στον κ. Βενιζέλο τον Αύγουστο του 2011 απάντησε:

«Ηταν και η πρώτη μας συνάντηση. Ο κ. Βενιζέλος, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, είχε βεβαρημένο πρόγραμμα. Απουσίαζε στο εξωτερικό. Ηταν οι υποθέσεις αυτές που απασχολούν τη χώρα και θυμάμαι ότι μάλλον ήταν η πρώτη μας συνάντηση». Ο κ. Διώτης μάλιστα, καταθέτοντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκάλεσε αίσθηση με την αναφορά του ότι δεν ανέτρεξε αναλυτικά στα αρχεία του USB, απλώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έριξα μια ματιά».

Δεν αθωώνουν τον Παπακωνσταντίνου

Ωστόσο τα ερωτήματα γιατί ο πρώην υπουργός ΓΙώργος Παπακωνσταντίνου αντέγραψε το πρωτότυπο cd, γιατί το έχασε και ποιός αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ αφαιρώντας τα τρία ονόματα συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου παραμένουν.

Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσει να απαντήσει και η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής η οποία θα συσταθεί εντός του προσεχούς δεκαημέρου. Ωστόσο τα νέα δεδομένα, με τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις του Ιωάννη Διώτη και την αντιγραφή του usb σε ένα, δύο ή περισσότερα στικάκια, συσκοτίζουν παρά διαφωτίζουν τα γεγονότα.

Κι αυτό διότι θα πρέπει να απαντηθεί για ποιό λόγο ο Ιωάννης Διώτης μετέγραψε το στικάκι, ποιά χρήση έκανε των δεδομένων που αυτό περιελάμβανε και για ποιό λόγο απέκρυψε στη Βουλή ότι το μετέγραψε.

Πανηγυρίζει ο Βενιζέλος

«Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αγαπάει και τον νοικοκύρη» δήλωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανώς ανακουφισμένος από τις εξελίξεις. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή τον έχει στοχοποιήσει για τη λίστα Λαγκάρντ λέγοντας ότι θυμίζει το «βρώμικο '89» και επανέλαβε τις κατηγορίες για «πολιτικό ρεσάλτο».

Ειδικά για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άφησαν οργανωμένους υπαινιγμούς για τον ίδιο και την οικογένειά του, «καλλιέργησαν τερατολογίες και μύθους» όπως όσα ισχυρίστηκε η Νάντια Βαλαβάνη για τα 600 ονόμετα, ενώ άφησαν και ακραίους υπαινιγμούς ότι δήθεν το ΠΑΣΟΚ έκανε εκλογές με τη λίστα στα χέρια του εκβιάζοντας.

«Δηλαδή κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Ετσι κάνουν αυτοί;» διερωτήθηκε.

Ακόμη μια φορά ο κ. Βενιζέλος «φωτογράφισε» τον κ. Διώτη λέγοντας : «Ποιός έδωσε τη λίστα στον κ. Βαξεβάνη; Κάποιος που την είχε και είπε στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη ότι δεν την έχει και δημιούργησε το θέμα».


Πηγή:  iefimerida.gr

Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MagazinoS - All Rights Reserved
Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. MagazinoS